Aysa

Adviseur Geluid

Aysa Peters (30) is adviseur Geluid bij de Friese omgevingsdienst FUMO. Voor haar is dit de beste werkplek die ze kan wensen. “Ik ben echt zoekende geweest.”

Van betekenis zijn
Door omstandigheden waar ze zelf geen invloed op had, kon Aysa namelijk haar studie Milieukunde niet afmaken. “Omdat ik met mijn werk van betekenis wil zijn, kwam ik in de ouderenzorg terecht. Dat is mooi werk, maar het bood mij onvoldoende uitdaging. Stiekem wilde ik liever werken als adviseur Geluid bij een omgevingsdienst. Dat had ik tijdens mijn studie kort gedaan. Maar doordat ik mijn opleiding niet heb kunnen afmaken, ging ik ervan uit dat ik niet zou worden aangenomen.”

Alsnog haar diploma
Hoe anders bleek de werkelijkheid. Toen Aysa samen met haar vriend naar Friesland verhuisde, trok ze de stoute schoenen aan. “Ik solliciteerde op een vacature bij de FUMO, maar die was net vergeven. Kort daarna werd ik gebeld: of ik wilde werken als adviseur Geluid. Nu werk ik hier al anderhalf jaar. Kortgeleden heb ik mijn post-hbo-opleiding Milieugeluid afgerond. Dat is best een pittige en technische studie die ik vanuit FUMO heb mogen doen. Ik ben er ontzettend trots op dat ik nu alsnog mijn diploma heb. Het mooie is ook dat ik door mijn werkervaring en studie steeds zelfstandiger werk.”

Afwisseling is leuk
Aysa heeft een divers werkpakket. “Juist die afwisseling maakt mijn werk leuk. Ik ben veel bezig met cijfers interpreteren en alles controleren en uitzoeken. Dat past goed bij me. Ik houd mij voornamelijk bezig met de meldingen en vergunningsaanvragen van bedrijven. Ik controleer de aangeleverde documenten, zoals het akoestisch onderzoek. Vervolgens controleer ik of het bedrijf kan voldoen aan de wet- en regelgeving. Als het nodig is schrijf ik vergunningsvoorschriften of een maatwerkvoorschrift. Daarnaast doe ik nog geluidscontroles tijdens evenementen en onderzoek ik klachten over geluidsoverlast.”

Juist die afwisseling maakt mijn werk leuk. Ik ben veel bezig met cijfers interpreteren en alles controleren en uitzoeken.

Energie van samenwerken
Aysa vindt haar drukke baan echt leuk. “Dat komt ook doordat ik in een geweldig team werk. We praten, sparren en lachen veel met elkaar. Wat ik verder prettig en leerzaam vind, is dat ik regelmatig overleg met mijn collega’s. Dit zijn juristen, vergunningsverleners en andere specialisten. We werken niet bij alles nauw samen, maar wel als iemand daar behoefte aan heeft. Daar is altijd ruimte voor. Juist dat samenwerken met collega’s geeft mij veel energie. Op termijn wil ik mij naast Geluid richten op Trillingen. Het opleidingsplan moeten we hiervoor nog opstellen. Jazeker, ik heb genoeg te doen bij de FUMO. En gelukkig maar, want ik zit hier helemaal op mijn plek.”

Een selectie uit onze openstaande vacatures

Bekijk alle vacatures

Strategisch beleidsadviseur

  • Friesland
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
FUMO

Casemanager milieu

  • Groningen
  • 24 tot 32 uur
  • Per: direct
ODG

Medewerker toezicht en handhaving Bodem

  • Drenthe
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
RUD Drenthe