Toezichthouder

Een toezichthouder ziet toe op de naleving van wetten en regels.

Als toezichthouder bezoek je bedrijven en controleer je of zij werken volgens de regels die zijn opgenomen in de wet of de vergunning. Ook ben je bezig met het beperken van risico’s, zoals bijvoorbeeld bij de opslag van gevaarlijke stoffen. Een schone en veilige leefomgeving staat hierbij voorop. Om dit te bereiken benader je bedrijven op een positieve, misschien zelfs coachende manier. Je geeft informatie en biedt hulp.

Lastige situaties ga je niet uit de weg. Je durft handhavend op te treden als het nodig is. Soms geef je een waarschuwing, of spreek je met het bedrijf af wat er binnen een bepaalde periode moet zijn opgelost. Soms kom je situaties tegen waarbij de veiligheid onmiddellijk gevaar loopt. Dan leg je het werk stil en schakel je met juridische collega’s over hoe het verder moet gaan.

Je legt bedrijfsbezoeken af en bent dus ook op pad. Maar het voorbereiden van de bezoeken en het uitwerken van adviezen en het opstellen van rapporten doe je thuis of op kantoor.

Als toezichthouder moet je goed kunnen samenwerken met de verschillende collega’s, maar ook met externe handhavingspartners. Met hen brainstorm je bijvoorbeeld over handhavingstrajecten in de regio. Daarbij vind je het leuk om je eigen visie te delen.

Een toezichthouder is assertief, integer, kritisch, onafhankelijk en stressbestendig.

Onze collega's aan het woord

Arnoud

Arnoud

Toezichthouder Energiebesparing

“De Omgevingsdienst Groningen is een hele diverse organisatie. Er werken heel veel verschillende type mensen, die wel allemaal voor elkaar klaar staan. Het is allemaal erg bevlogen.”

Pieter

Pieter

Toezichthouder Agrarisch

“Samen komen we tot een doel om het beter te maken voor het milieu. Ondanks dat we afdelingen hebben, zijn we een heel hecht team.”

Simon

Simon

Toezichthouder Bodem

“Ik vind het gaaf dat ik een bijdrage mag leveren aan het in stand houden en verbeteren van de bodem.”

Gezine

Gezine

Trainee Toezichthouder Milieu

“In het Young Professonialprogramma kan ik veel praktijkervaring opdoen. En niet alleen als toezichthouder, want ik kan bijvoorbeeld ook meelopen met een adviseur geluid.”

Bouke

Bouke

Trainee Toezichthouder Industrie en Afval

“Wat het Young Professionalprogramma zo leuk maakt is dat je door de combinatie van werken en leren een volleerd toezichthouder of vergunningverlener wordt.”

Een selectie uit onze openstaande vacatures

Bekijk alle vacatures

Strategisch beleidsadviseur

  • Friesland
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
FUMO

Casemanager milieu

  • Groningen
  • 24 tot 32 uur
  • Per: direct
ODG

Medewerker toezicht en handhaving Bodem

  • Drenthe
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
RUD Drenthe