Erianne

Trainee Vergunningverlener

Erianne Lever is één van de gelukkigen die deelneemt aan het Young Professional-programma van de Noordelijke Omgevingsdiensten. Er zijn in dit programma twee routes te volgen: een traineeship vergunningverlening en een traineeship toezicht & handhaving. Erianne wordt opgeleid tot vergunningverlener.

Het Young Professionalprogramma is een initiatief van de Noordelijke Omgevingsdiensten, een samenwerkingsverband tussen de Omgevingsdienst Groningen (ODG), de FUMO en de RUD Drenthe. Erianne is in dienst bij ODG en heeft nu bijna één jaar traineeschip erop zitten. Nog een jaar te gaan; tijd voor een terugblik!

 

Erianne: ‘Het is een erg leuk programma, vooral omdat je zélf aangeeft wat jij nodig hebt. Dit doe je door het maken van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan en het vaststellen van de doelen die je wilt halen. Vervolgens volg je daar allerlei modules voor. Zowel inhoudelijk op het gebied van milieukunde en milieuwetgeving als gericht op de ontwikkeling van soft skills. Bijvoorbeeld op het gebied van communicatie. Zelf heb ik ook het vak tijdsmanagement gevolgd. Heel verhelderend. De handige tools kan ik direct inzetten.’

 

Samen één club
Het traineeprogramma biedt plek aan maximaal twaalf toezichthouders en vergunningverleners in opleiding. Het eerste driekwart jaar loopt de opleiding voor beide functies gelijk op. Daarna splitsen de twee groepen zich op. ‘Maar we blijven ook dingen samen doen’, vertelt Erianne. ‘Zo hebben we samen intervisie. Daarvoor komen we af en toe bij elkaar om van elkaar te leren.’ Ze vindt het leuk dat ze voor de opleiding telkens van omgevingsdienst wisselen. ‘De ene module doen we in Drenthe en de andere in Friesland of Groningen. We werken dan wel bij drie verschillende organisaties, maar we vormen samen één club.’

Door het Young Professionalprogramma rol je supersnel in het vak.

Wat je leert, pas je meteen toe in de praktijk
De tijd die Erianne besteedt aan haar opleiding varieert nogal. In het begin was ze zeker de halve week bezig met de studie, maar in vakantieperiodes, wanneer de opleiding stil ligt, werkt ze fulltime. ‘Dat is hartstikke leuk, want dan kun je goed zien hoeveel je al hebt geleerd. Dat is zo’n verschil met toen ik net begon. Inmiddels pak ik eenvoudiger zaken op en pas ik het geleerde toe in de praktijk. Natuurlijk heb ik nog steeds vragen. Op kantoor heb ik een persoonlijke begeleider die me allerlei wetgeving uitlegt. De komende twee jaar zal ik nog wel deels afhankelijk blijven van het inzicht en de kennis van mijn collega’s, maar ik leer snel.’ Over ruim een half jaar is Erianne klaar. Wellicht dat ze dan nog een half jaar aan de opleiding vastplakt om zich te specialiseren, bijvoorbeeld in water, asbest of duurzame energie.

 

Bron artikel: VVA-A Magazine

Een selectie uit onze openstaande vacatures

Bekijk alle vacatures

Financieel analist milieu

  • Groningen
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
ODG

Toezichthouder bodemsanering

  • Groningen
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
ODG

Adviseur Geluid

  • Drenthe
  • Meer dan 32 uur
  • Per: direct
RUD Drenthe