Bijna of net klaar met je studie?

Word trainee bij de Noordelijke Omgevingsdiensten!

Wij zetten ons in voor een schoon en veilig Noord-Nederland. Belangrijk én uitdagend werk! Ben jij ook gemotiveerd onze omgeving een stukje mooier te maken? Wil je bijdragen aan bijvoorbeeld het tegengaan van bodemvervuiling, het beperken van geluidsoverlast en het voorkomen van rampen door explosieve stoffen? Speciaal voor afgestudeerde mbo’ers (niveau 4 in een bètarichting), hbo’ers of wo’ers met maximaal drie jaar werkervaring bieden wij een Young Professionalprogramma. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat ga je bij ons doen?

Het Young Professionalprogramma bestaat uit twee programma’s: een traineeship vergunningverlening en een traineeship toezicht & handhaving. Jij kiest vooraf jouw richting. Het is een tweejarig programma, waarbij je 36 uur per week voor onze organisatie werkt. Binnen die uren doorloop je ook een speciaal samengesteld opleidingsprogramma. Gericht op inhoudelijke kennis én op jouw persoonlijke ontwikkeling. En je brengt wat je geleerd hebt ook direct in de praktijk.

Daarnaast vragen we je om kritisch mee te denken over nieuwe ontwikkelingen en het verbeteren van ons werk. Na het Young Professionalprogramma mag je je volleerd vergunningverlener of toezichthouder noemen. Welkom bij de club!

Het programma

De traineeships bieden een mix van werken en leren. Je maakt kennis met de organisatie en het werkveld, leert de theorie en besteedt aandacht aan persoonlijke ontwikkeling. Alles speciaal samengesteld om jou op te leiden tot een vakbekwaam vergunningverlener of toezichthouder.

Gemiddeld 1 dag per week volg je op locatie trainingen.

De rest van de 36-urige werkweek doe je praktijkervaring op. Je start met een introductieprogramma en leert zo de organisatie, je collega’s en de systemen kennen. Daarnaast volg je de basiscursus voor trainees en young professionals. Hierin krijg je onder andere een introductie van de relevante wetgeving.

Om het vak te leren volg je vakinhoudelijke modules die gedeeltelijk onderdeel zijn van de HAMIL-opleiding. Denk bijvoorbeeld aan verdieping in omgevingsrecht en milieukunde. Zo leer je bijvoorbeeld over risico’s van gevaarlijke stoffen, verontreiniging van bodem en lucht en het effect van geluid.

En natuurlijk besteden we aandacht aan de ontwikkeling van je persoonlijke competenties.

Wat bieden wij jou?

Start je met ons Young Professionalprogramma? Dan kom je in dienst bij één van onze organisaties: de FUMO, de ODG of de RUD Drenthe. Maar net waar jij goed past én waar jij zelf graag wilt werken.

Je doorloopt samen met de andere trainees een opleidingsprogramma dat bestaat uit vakinhoudelijke trainingen en trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Je leert van elkaar, van ervaren collega’s én van een collega die twee jaar lang jouw ‘buddy’ is en jou begeleidt. Werken bij de drie noordelijke omgevingsdiensten betekent samenwerken met gedreven en sociale collega’s. Je kunt deels vanuit huis werken en hebt flexibele werktijden.

Na een succesvolle afronding van dit opleidingsprogramma heb jij die baan verdiend! Je bent dan volledig vakbekwaam en breed inzetbaar. En blijf je bij ons in dienst als toezichthouder of vergunningverlener. Natuurlijk krijg je ook dan de ruimte om verder te werken aan je ontwikkeling.

Salaris

Vanaf de start ontvang je een bruto salaris van € 2.581,- per maand (schaal 8, trede 0 cao SGO).

Individueel keuzebudget (IKB)

Bovenop je salaris: een Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05%. Dit kun je gebruiken voor extra vrije dagen of meer salaris.

Afwisselend programma

Gemiddeld 1 dag per week training op locatie en daarnaast in de praktijk aan het werk. Ook is er aandacht voor ontwikkeling van je competenties.

Flexibel werken

Je kunt deels vanuit huis werken en hebt flexibele werktijden.

Wie ben jij?

Net als wij, wil jij bijdragen aan een schone en veilige leefomgeving. Als vergunningverlener of toezichthouder ben je je ervan bewust dat er altijd meerdere belangen zijn en zoek je de balans daartussen.

Vergunningverlener

Als vergunningverlener behandel je vergunningsaanvragen en meldingen. Daarbij heb je de verschillende belangen snel in de gaten, vooral wanneer deze politiek of maatschappelijk gevoelig zijn. Tijdens je werk schakel je met collega’s en houd je contact met de aanvrager. Soms moeten jullie samen op zoek naar een maatwerkoplossing. Bij alle aanvragen pas je de geldende wetten en regels toe. Omdat deze continu veranderen vind je het leuk om je te blijven verdiepen in de ontwikkelingen in je vakgebied. Denk ook aan het stikstofdossier, PFAS en de nieuwe omgevingswet.

Toezichthouder

Als toezichthouder benader je bedrijven op een positieve, misschien zelfs coachende manier. Maar lastige situaties ga je niet uit de weg. Je durft handhavend op te treden als het nodig is. Omdat je veel bedrijfsbezoeken aflegt vind je het leuk om op pad te zijn. Het uitwerken van je advies en het opstellen van rapporten doe je thuis of op kantoor. Als toezichthouder moet je goed kunnen samenwerken met de verschillende collega’s, maar ook met externe handhavingspartners. Met hen brainstorm je bijvoorbeeld over handhavingstrajecten in de regio. Daarbij vind je het leuk om je eigen visie te delen.

Past een van deze omschrijvingen bij jouw vaardigheden en kwaliteiten? Dan ben jij een ideale vergunningverlener/toezichthouder.

Interesse in het Young Professionalsprogramma?

De sluitingsdatum voor het Young Professionalprogramma is gepasseerd. Je kunt daarom niet meer solliciteren voor de traineeships die in maart 2024 starten. Maar.. niet getreurd, later bieden we de traineeships opnieuw aan! Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Wil je nu alvast meer weten? Onze P&O-collega’s kunnen al jouw vragen beantwoorden. Stel je vragen via het contactformulier.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Hoe verloopt de sollicitatieprocedure?

Leuk dat we je enthousiast hebben gemaakt! Ga je bij ons solliciteren? Dit kun je verwachten:

1. Solliciteren 
Ben je enthousiast na het lezen van een vacature? Wij zijn ook nieuwsgierig naar jou! Stuur je cv met een (beknopte) motivatie via de sollicitatiepagina van de vacature. Na het versturen van je sollicitatie ontvang je een bevestiging per e-mail.

2. Uitnodiging sollicitatiegesprek 
Wij geven uiterlijk twee weken na de sluitingstermijn een reactie en laten je op tijd weten dat we je uitnodigen voor een gesprek. Zijn wij na het lezen van jouw cv en motivatie al enthousiast? Dan kunnen we ook voor de sluitingsdatum een gesprek met je plannen.

3. Sollicitatiegesprek 
In het eerste gesprek maak je kennis met je toekomstig direct leidinggevende en één of twee toekomstige collega’s. Bijvoorbeeld een directe collega en een P&O-adviseur. Soms is er een tweede gesprek nodig om te beoordelen of jij en de organisatie goed bij elkaar passen. Waarschijnlijk tref je dan weer een aantal andere collega’s.

4. Arbeidsvoorwaardengesprek 
Zijn we beide enthousiast? Dan nodigen we je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek maken we afspraken over je salaris en je secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor aanvang van de indiensttreding vragen wij om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Meer informatie hierover ontvang je tijdens het gesprek.

Ik heb niet de juiste opleiding of ervaring. Kan ik toch solliciteren?

Beschik je nog niet over de gevraagde vereisten, maar wél over een passende achtergrond, competenties en ambities? Stuur ons dan vooral ook je motivatie. Als kennisorganisaties bieden we volop mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen. Wij gaan daarover graag met je in gesprek!

Ik zie geen vacature die bij me past. Wat kan ik doen?

Staat jouw vacature er op dit moment niet tussen? Stuur dan via het contactformulier een open sollicitatie of meld je aan voor de vacature alert. De nieuwe vacatures ontvang je dan vanzelf in je mailbox. Zo mis je geen enkele vacature.

Ik heb het contactformulier ingevuld. Wanneer kan ik een reactie verwachten?

Fijn dat je contact met ons hebt opgenomen. We reageren binnen twee weken op je bericht.

Waarom werken jullie samen als Noordelijke Omgevingsdiensten?

Werken bij een omgevingsdienst betekent dat je in het brandpunt staat van grote maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan de verandering naar een duurzame wereld waarbij het opwekken van groene energie noodzakelijk is. Dat is leuk én uitdagend! Voor veel mensen is dit werk onbekend en daarom lanceerden de omgevingsdiensten Groningen, Friesland en Drenthe de website werkenbijnod.nl. Met dit platform, online advertenties en onze aanwezigheid op evenementen hopen we mensen aan te trekken die zich willen inzetten voor een schoon en veilig Noord-Nederland.

Formeel zijn de Noordelijke Omgevingsdiensten drie afzonderlijke overheidsorganisaties. Namelijk de Friese Omgevingsdienst FUMO, de Omgevingsdienst Groningen (ODG) en de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD Drenthe). In de praktijk komt het takenpakket overeen en werken de drie organisaties veel samen. Zo ook in de zoektocht naar nieuwe collega’s.

Onze mensen aan het woord

Bouke

Bouke

Trainee Toezichthouder Industrie en Afval

“Wat het Young Professionalprogramma zo leuk maakt is dat je door de combinatie van werken en leren een volleerd toezichthouder of vergunningverlener wordt.”

Erianne

Erianne

Trainee Vergunningverlener

“Door het Young Professionalprogramma rol je supersnel in het vak.”

Gezine

Gezine

Trainee Toezichthouder Milieu

“In het Young Professonialprogramma kan ik veel praktijkervaring opdoen. En niet alleen als toezichthouder, want ik kan bijvoorbeeld ook meelopen met een adviseur geluid.”